Overslaan naar content

Gebiedsbeheerder Sharon:

“Werk samen aan veilige buurten voor Mila, Mo en hun opgroeiende kinderen”

Hoe draag jij bij aan een toegankelijk en bewoonbaar Amsterdam?

“Met mijn collega’s zorg ik voor een goede en veilige leefomgeving in voornamelijk onze interventiebuurten. Dit zijn buurten waar de leefbaarheid onder druk staat. En waar we veel huizen in bezit hebben waardoor er extra aandacht nodig is. Ik ben betrokken bij het oplossen van leefbaarheidsproblemen in onze complexen en bij het verbeteren en de sloop van vastgoed. In de vastgoedprojecten houd ik me bezig met bewonersparticipatie. We betrekken bewoners bij de projecten. Niet alleen omdat we dat vanuit de overlegwet moeten, maar ook zodat zij hun mening kunnen geven, kunnen meedenken en we in contact met elkaar blijven. Ik zet me niet alleen in voor een huis, maar vooral voor een thuis. Een veilig thuis is de allereerste levensbehoefte. In dit werk merk ik dat dit niet de normaalste zaak van de wereld is. De wachtrijen zijn enorm en de situaties soms schrijnend. Terwijl iedereen het verdient om zo’n prettig thuis te hebben als ik zelf heb! Ik vind het fijn dat ik hier bij Stadgenoot aan kan bijdragen.”

Hoe creëer je dat fijne thuis?

“In de buurt praat ik met maatschappelijk dienstverleners, wijkpartners, de gemeente, politie en bewoners. Hoe kunnen we samen de leefbaarheid verbeteren? Om te ontdekken wat er moet gebeuren, wil ik van bewoners weten wat zij denken dat nodig is. En ook heel belangrijk: wat kunnen zij er zelf aan bijdragen?. Ik ga daarom echt het gesprek met ze aan en zorg dat ze zich gezien en gehoord voelen. Ook probeer ik ze te stimuleren om leuke activiteiten te organiseren of de buurt schoon te houden. Het is soms best een uitdaging om bewoners daarin mee te krijgen. Bewoners gaan er snel vanuit dat de verantwoordelijkheid bij ons ligt. Gelukkig zijn er ook altijd bewoners die wel mee willen werken aan een project als het de sociale band en hygiëne in de buurt vergroot.”

Heb je een voorbeeld van een gezamenlijk project met bewoners?

“Voor een nieuwbouwproject bedacht ik met een collega een kunstproject om in 4 woongebouwen de algemene ruimtes netjes te houden. Ik ben in gesprek gegaan met 2 kunstenaressen en bewoners over wat ze konden maken. De rest kon ik helemaal aan hen overlaten. In de entree van elk woongebouw maakten ze samen een kunstwerk voor een muur. Waarvan 1 zelfs 7 meter hoog is. De bewoners en kinderen verzamelden spulletjes. Daarmee maakten ze samen met de kunstenaressen een afbeelding van een boot, waarnaar het gebouw is vernoemd. Door hun bijdrage werd het een kunstwerk van de bewoners zelf. Hierdoor zien deze ruimtes er nog steeds goed uit. Daar ben ik best trots op!”

Hoe ondersteunt Stadgenoot je in de realisatie van dit soort projecten?

“Ik werk al sinds 1998 bij Stadgenoot en nog steeds met veel plezier. Dit komt grotendeels door mijn collega’s, die voor me klaarstaan. Wat ik ook geweldig vind, is de grote hoeveelheid mogelijkheden. In mijn 26 jaar bij Stadgenoot heb ik mezelf continu verder kunnen ontwikkelen en veel verschillende functies gehad. We zijn een lerende organisatie, dus gaan we vaak het gesprek met elkaar aan. Ik kan zelf met ideeën komen. En meepraten over hoe het anders en beter kan. Ook mag ik creatief zijn in het vinden van de juiste oplossingen voor bewoners. We hebben kaders maar daarbinnen mag veel. En dat moet ook. Want als je met mensen werkt, is er nooit een standaardoplossing. Elke keer is de situatie anders en dat houdt mijn werk zo leuk!”

Word net als Sharon Stadgenoot

Enthousiast na het verhaal van Sharon? Meer collega's vertellen hun verhaal. Of bekijk gelijk onze vacatures om te zien wat bij jou past.